Open dag Cruydt-Hoeck 2023 | Inheemse planten voor inheemse insecten…

De blogpost over de open dag van Cruydt-Hoeck van afgelopen juni is ‘iets’ verlaat (sorry), maar misschien kan ik jullie met deze post lekker maken om de komende open dag zelf een bezoek aan deze kwekerij te brengen…

Mocht je Cruydt-Hoeck nog niet kennen, dit bijzondere bedrijf kweekt alleen inheemse zaden en planten en zet vol in op het bijdragen aan biodiversiteitsherstel. Waarom? Inheemse planten zijn het meest waardevol voor inheemse insecten. Ook zijn inheemse planten vaak beter bestand tegen de veranderingen in ons klimaat (te nat of te droog/warm) en het leuke is dat er heel vaak inheemse alternatieven zijn voor die ene plant die je zo graag in je tuin of op je balkon wilt hebben.

Ook kun je je te buiten gaan aan zorgvuldig samengestelde bloemenweide- of grasmengsels. Volg het stappenplan en je vindt de mengsels die het beste bij jouw grondsoort passen. Er zijn mengsels voor groene daken, voegen, maar ook voor onderbegroeiing in tuin of bos èn zelfs voor bloemrijke wadi’s. Heel tof is dat ze afgelopen jaar nieuwe zadenmengsels speciaal voor gemeenten hebben gecreëerd. Deze mengsels zijn afgestemd op de lokale bodem en de karakteristieke gebiedseigen flora.

De open dag is de enige dag per jaar dat de kwekerij open is voor bezoekers en deze dag stond al een tijdje op mijn lijstje. Vorig jaar kwam het er dan eindelijk van. Op een zonovergoten zaterdag in juni reed ik over de Afsluitdijk naar Nijeberkoop in Friesland. Daar ontmoette ik mijn mede tuin-enthousiast Gertrud en samen hebben wij de kwekerij bewonderd. Wat een heerlijke plek! Bedden vol inheemse planten en speciaal voor de open dag kraampjes van gelijkgestemde kwekerijen en organisaties. Ook de inwendige mens werd goed verzorgd, er waren verfrissende drankjes, heerlijke ijsjes en idem dito poffertjes. Wij vonden het die dag iets te warm om aan te sluiten bij een van de rondleidingen, dus hebben wij op een bankje van alles wat groeit en bloeit genoten.

Hieronder vind je een impressie van al dat moois wat er op de kwekerij in Nijeberkoop te vinden is. Lijkt het je ook leuk/interessant om een open dag van Cruydt-Hoeck te bezoeken? Zet dan 8 juni 2024 in je agenda. Kun je die dag niet, maar heb je wel interesse in de zaden en planten van Cruydt-Hoeck? Breng dan zeker een bezoek aan de website voor tips, informatie en/of het bestellen van zaden (los of mengsels) en planten. Ik hoop dat ik je getriggerd heb om bij je keuze voor planten te kijken naar inheemse alternatieven. Ik ben inmiddels om en heb al diverse planten in de tuin staan….fijne zondag!

p.s. Ik werd bij het selecteren van de foto’s wel héél blij van al die zonnige plaatjes. Alvast even genieten van wat er straks weer komen gaat…

 

 

Website:

Cruydt-Hoeck

credit

foto’s: Sandra | Garden Bliss

 

 

1 Comment

Laat hier je reactie achter...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.