Tuinbewoners | Kleine (en vaak nuttige) beestjes in de tuin…

Het is met insecten in de tuin soms net ’the good, the bad and the ugly’ en dan hebben we het nog niet eens gehad over de ‘pretty ones’ die rondvliegen of voorbij komen wandelen. Sinds ik bewuster naar mijn tuin kijk ben ik nieuwsgierig geworden naar welke insecten er voorkomen en wat de redenen zijn dat ze een bezoek aan mijn tuin brengen. Soms is dit om fijne redenen (nectar, stuifmeel of waardplanten), soms met snode plannen (het achterlaten van vernielzuchtige larven).

Natuurlijk zie ik sommige insecten ook liever gaan dan komen, maar waar ik mij over verbaas is dat wanneer je online de naam van een insect intikt er automatisch bovenaan de naam van dat insect met gelijk daarachter ‘bestrijden’ als suggestie verschijnt. Waarom? Waarom niet dat insect met toevoeging ‘nuttig’? Note: misschien kunnen we de zoekmachines laten ‘omdenken’, door bij iedere zoekopdracht het woord nuttig achter de naam van het insect te plaatsen?

Neem bijvoorbeeld pissebedden, de één vindt ze prachtig, de ander wat minder, maar ze zijn fantastisch als het gaat om opruimen van dood plantmateriaal in de tuin. Lekker laten lopen dus…

Bladluizen, niet fijn, hebben een hekel aan koud water. Ik sproei mijn rozen vaak enkele dagen met koud water en weg zijn de bladluizen. Je kunt tegenwoordig ook larven van lieveheersbeestjes (zien er lang niet zo snoezig uit als hun ouders) kopen om bladluis tegen te gaan, maar wanneer je geduld hebt zie je dat de lieveheersbeestjes zich vanzelf aandienen en beginnen met de schone taak van het opruimen van de bladluizen. En ook vogels vinden bladluizen een smakelijk kostje, dus meestal regelt dit zich vanzelf.

Minder bekend is dat de larven van de meeste zweef- en gaasvliegen (eerstgenoemde lijken kleine wespjes) ook van bladluizen leven en hierdoor net zo belangrijk voor je tuin zijn als die schattige lieveheersbeestjes. Daarnaast dragen ze net als de bijen en de hommels bij aan het bestuiven van bijvoorbeeld fruitbomen en schermbloemigen. Ook oorwormen eten graag bladluizen en hebben tevens schildluizen, bladvlooien en bladrollers op het menu staan. Nuttige beestjes dus.

Hoe lastig soms ook, probeer geduld te betrachten en zeker niet gelijk naar ingrijpende en vaak giftige bestrijdingsmiddelen te grijpen. Je doodt hiermee vaak niet alleen het gewraakte insect, maar je brengt ook schade toe aan andere insecten (je geliefde hommeldebommel) of andere dieren (kool- en pimpelmeesjes) verderop in de voedselketen.

Het kan ook zijn dat je door de bestrijdingsmiddelen zorgt dat er minder voedsel in de tuin is. Slakken zijn vraatzuchtige monsters en ik ben zeker geen fan, maar ze zijn wel een bron van voedsel  voor egels, padden en merels. Kies liever voor minder invasieve opties, zoals koperringen rond je planten of maak andere keuzes in de tuin qua beplanting. Er zijn namelijk zat planten die ze geen smakelijk kostje vinden.

Om er achter te komen wat er zoemt, vliegt en kruipt door de tuin maak ik soms gebruik van de app Obsidentify. Ik had bijvoorbeeld geen idee dat er zoveel verschillende bijensoorten in de tuin voorkwamen! En wat dacht je van grote narcisvliegen (oké niet zo leuk, de fluffy variant van het leliehaantje (heeft voorliefde voor lelies èn fritillaria), alleen deze legt de eitjes bij je narcisbollen) , gewone pendelvliegen, het lantaarntje (kleine libelle), het schaakbordlieveheersbeestje (what’s in a name) of een aardappelprachtblindwants (geweldig galgjewoord ;))? Geniet je mee van al het moois en de soms heel bijzondere namen? Fijne zondag!

 

weidehommels op cephalaria gigantea

pissebedden in boomstronk

larve aziatisch lieveheersbeestje

lieveheersbeestje in dahlia

bandzweefvlieg op roos

oorworm op blaassilene

atalanta vlinder op herfstframboos

honingbij op campanula

kolibrievlinder op witte spoorbloem

grote narcisvlieg op groot spiegelklokje

gewone pendelvlieg op blaassilene

lantaarntje libelle

schaakbordlieveheersbeestje

aardappelprachtblindwants op dahlia small world

 

credit

foto’s: Sandra | Garden Bliss

 

 

Laat hier je reactie achter...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.