Tuinen Mien Ruys | Vier seizoenen experimenteren met vaste planten…

Onlangs bezocht ik met Gertrud de tuinen van Mien Ruys in Dedemsvaart. Ik had wel eens van haar (stijl) gehoord, maar wist eigenlijk niet wat te verwachten. Ik was dan ook blij verrast door de diverse tuinen waar je heerlijk door heen kunt dwalen.

Veel rechte, strakke vormen met een idem dito gazon afgewisseld met stukken waar vaste en inheemse planten naar hartenlust mogen woekeren. Wandelend over de smalle paadjes genoten we van het mooie lichtspel tussen de bladeren van de volgroeide bomen en struiken, de vrolijke liedjes van de vogels en gezoem van de vele insecten.

De tuinen zijn proeftuinen, waarbij geëxperimenteerd wordt met vormen en plantsoorten. De eerste twee door Mien Ruys gecreëerde tuinen, de verwilderingstuin en de oude proeftuin met de grote border, bestaan nog steeds. De tuinen zijn in de loop der jaren uitgebreid met nieuwe borders en proeftuinen en bestaat nu uit 30 verschillende ruimten.

De stijl van Mien Ruys wordt gekenmerkt door een functionele, eenvoudige indeling met een losse, natuurlijke beplanting. Twee belangrijke punten zijn het gebruik maken van vaste planten, omdat vaste planten zorgen voor een echte natuurbeleving in een tuin èn met de grond meetuinieren wat zoveel wil zeggen als bij de keuze van de planten uitgaan van de beste match met de betreffende grondsoort.

Mien Ruys was haar tijd ver vooruit, in de jaren 50 ontwierp zij namelijk al zogenaamde ‘confectieborders’ voor kleine tuinen. In deze confectieborders werden diverse langbloeiende, sterke, vaste planten met elkaar gecombineerd. Men kon kiezen uit verschillende afmetingen, kleurstellingen, grondsoorten en omstandigheden (zon, halfschaduw of schaduw). De borders/combinaties konden na opgave van de gekozen opties inclusief beplantingsplan en onderhoudsinstructies opgehaald worden bij de kwekerij van haar vader.

Al wandelend door de tuinen viel ik als een blok voor de Colutea media ‘Copper Beauty’, een middelhoge struik vol oranje lathyrusachtige bloemen (en ja, niet verrassend ook inmiddels gevonden). Heel fijn…de meeste planten en bomen zijn voorzien van een kaartje en ook op de website kun je alle aanwezige planten met informatie over toepassingen en combinaties terugvinden.

Op het terrein vind je naast de prachtige tuinen met fijne doorkijkjes, waterpartijen en bankjes waar je even kunt bijkletsen ook exposities met meer informatie over de tuinen en Mien Ruys zelf, een hoekje met vaste planten en de mogelijkheid om even te genieten (binnen of op het terras) van een kop koffie en een heerlijk taartje of eenvoudige lunch. Een mooie plek om te bezoeken en inspiratie op te doen!

 

 

Bezoekadres:

Tuinen Mien Ruys, Moerheimstraat 84, 7701CG Dedemsvaart

credit

foto’s: Sandra | Garden Bliss

 

 

Laat hier je reactie achter...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.